Media Systems Design

Soluţii IT de specialitate

Partitionarea

© Media Systems Design  - 2005

                      Una dintre cele mai importante secvente din instalarea Linux-ului este partitionarea HDD-ului. In cazul in care HDD-ul tau are o capacitate > 8GB, trebuie sa creezi pentru inceput o partitie de ~10-15MB care sa fie la inceputul spatiului liber. Mai exact, prima partitie posibila sa fie aceasta ( /dev/hda1 ) si sa aibe mount-point-ul setat "/boot" (fara ghilimele). Nu uitati sa o setati bootabila!!!.

                      Acum trebuie sa creati celelalte partitii. Se poate alege o instalare cu 2 partitii + una optional ( pentru cei care au un HDD mai mic 8GB le recomand doar 2 partitii: / si SWAP ), sau, daca Linux-ul pe care doriti sa-l instalati va avea informatii foarte importante, ar fi cazul sa creati o partitie pentru fiecare director important.
                      Deci, creati partitia root ( partitia in care se monteaza celelalte partitii ), cu mount point-ul "/", de tip ext2 sau ext3 (daca stie installer-ul). Aceasta partitie va deveni /dev/hda2. In continuare, mai trebuie sa creati o partitie in care sa se tina SWAP-ul, deci o partitie de tip Linux Swap.

                      La selectarea tipului partitiei ( Linux Swap ) nu veti mai avea nevoie de introducerea unui Mount Point. Si in acest moment sunteti gata sa treceti la pasul urmator, dar daca doriti sa aveti un sistem cat mai sigur, recomand crearea unei partitii pentru directoarele /home [aici se afla fisierele utilizatorilor, deci, in cazul in care se strica partitia / tot nu sunt afectate fisierele utilizatorilor ], /usr/local [ aici se instaleaza majoriatea programelor pe care le compilezi. Deci...daca nu vrei sa treci din nou prin secventele make, make clean...iti recomand o partitie pentru acest director ], /var/cache [ aici e depozitat cache-ul unor programe ca bind, apt, man ] si /tmp [ se evita niste exploit-uri ].
Majoritatea distributiilor monteaza automat partitiile in directoarele dorite inainte de a incepe instalarea pachetelor, iar cele care nu o fac, iti ofera o consola cu ajutorul careia poti monta fiecare partitie. Dar daca esti incepator, RedHat-ul sau Mandrake-ul te vor ajuta foarte mult.

Catalin Cernat