Media Systems Design

Soluţii IT de specialitate

Notiuni de utilizare Linux

© Media Systems Design  - 2005

                                     Configurarea este partea cea mai importanta pentru folosirea unui program. Cu cat aceasta este mai bine facuta, cu atat programul va fi mai simplu de folosit si cu atat exista o probabilitate mai mica sa se blocheze programul in cauza. O configurare proasta poate aduce instabilitate sistemului de operare in sine, iar daca este vorba de un server, poate aduce serioase gauri de securitate. Acestea fiind spuse, va voi indica locul unde Linux depoziteaza fisierele de configurare.

                                     Directorul /etc contine cele mai multe si cele mai importante fisiere de configurare. De asemenea fisierele de configurare se mai gasesc si in directorul home al user-ului care configureaza programul sub forma ".nume_program". Aceste fisiere vor fi listate numai in urma comenzii ls -al. Totusi, programele mai isi pot tine fisierele de configurare printr-o metoda, si anume in directorul in care sunt instalate. Aceasta regula se aplica in cazul programelor compilate de utilizator. In acest caz fisierele fie au extensia .conf, fie se afla intr-un subdirector numit conf sau etc(a nu se confunda cu /etc).O forma speciala de fisiere de configurare sunt scripturile ./configure, necesare crearii de fisiere Makefile necesare compilarii.

                                    Acum ca ati aflat unde se gasesc aceste fisiere de configurare, voi descrie cateva reguli pentru modificarea acestor fisiere. Prima si cea mai importanta regula este aceea de a face o copie de siguranta fisierului de configurare pe care doriti sa-l modificati. Chiar si utilizatorii experimentati pot gresi in astfel de cazuri, si modificarea ireversibila a unui fisier important poate duce la prabusirea definitiva a sistemului.

                                     O a doua regula este folosirea comentariilor. Prin acestea puteti activa si dezactiva o regula. Tot ceea ce se afla intr-un rand dupa caracterul '#' nu este citit de program. Astfel, prin stergerea caracterului '#' activati o optiune iar prin adaugarea caracterului '#' dezactivati una. Cititi cu atentie descrierile optiunilor. Aproape fiecare program descrie in fisierul de configurare fiecare optiune de acolo

                                     O ultima regula ar fi aceea ca dupa ce ati terminat de configurat, va trebui sa reporniti programul. Aceasta se face prin comanda "killall -HUP nume_program".

In urmatoarele tutoriale voi descrie efectiv configurarea unor programe.

Catalin Cernat